неделя, 28 ноември 2010 г.

... имало едно време ...

Имало едно време... да, така започват всички приказки. И завършват приказно. Иска ми се и тази приказка да завърши хубаво. Затова реших да я споделя с вас и да ви въвлека в нея.

Това е една история за шест малки кутрета изхвърлени навън в студа и за това как сега получават втори шанс да живеят. Тази история е и за мен - един човек, който реши да послуша сърцето си и да накара разума да послужи на сърцето.

Историята започна в една студена ноемврийска вечер когато на връщане от работа по познатия път между панелките в Овча Купел се случи нещо необикновено. Както си минавах по мостчето над рекичката зад украинското посолство, чух много малки гласчета да ме викат. Беше тъмно и студено, а гласовете идваха отдолу - откъм потъналия в гъсти и преплетени трънаци канал. Бях убеден, че са котенца, сами и ужасени. Писъците им бяха толкова сърцераздирателни и настоятелни, че веднага реших че им се е случило нещо много страшно. Веднага отскочих до нас, за да взема фенер и си облека подходящи дрехи и обувки. Когато се върнах след десетина минути гласчетата вече се чуваха разпиляно и по-надалеч. Светнах с фенера, но не можах да видя нищо. Заобиколих моста отстрани и започнах да търся начин да се спусна към реката. Плетеницата от тръни беше брутална - бързах и си проправях път с натиск като пазех лицето си с ръце. Когато успях да сляза в коритото на реката спрях и се ослушах, все още се чуваше скимтене, но доста по-слабо. Огледах се с фенера и открих първото мъниче на няколко крачки от мен. За моя изненада се оказа кученце. Беше изхвърлено от реката встрани и стоеше треперещо и неразбиращо какво му се е случило. Беше сляпо, подгизнало и безпомощно. Взех го, качих го малко по-нагоре на сигурно място и се върнах да търся братчетата и сестричетата му. Другото мъниче се оказа на 3-4 метра надолу по-реката от същата страна. Оставих го при първото и обратно при реката. Третото беше в самата река - беше се вкопчило в една плитчина и се бореше с течението да не го отнесе надолу - зад него имаше малък водопад и реката продължаваше. Влязох във водата и го извадих - кутрето беше доста по-малко от останалите две, казах си наум - "изтърсак". Цялото беше вцепенено и полуживо. Оставих го при другите и се опитах да го разтрия и да му вдъхна кураж, не исках да умира. Започнах да го търкам с ръце, исках някак си да не се предава и да усети, че вече е на сигурно място. Три бройки, чудех се колко още има.
Всичко беше като в сън, отдавна не се бях чувствал така, мозъкът ми работеше на пълни обороти, при това без да се замислям. Нещата се случваха инстинктивно. Спуснах се отстрани на водопада по хлъзгава бетонна рампа и попаднах в долната част на реката. Тръгнах с фенера и оглеждах бреговете. Рекичката зад украинското посолство е плитка - десетина сантиметра и около метър и половина широка, всъщност по-скоро е канал в бетонно корито като има достатъчно място да се движи човек. В този момент се чувствах доста необичайно, само преди час бях пред компютъра в работа, потънал в обичайните си задължения и грижи, а сега обикалях с фенер в тъмен и потънал в боклук канал отдал се на каузата да спаси няколко кучешки живота, които са били неудобни за някой друг. Усещането си заслужаваше.
Надолу по реката открих още 3 мъника. Сложих на на една ламарина, която открих сред боклука и я използвах, за да ги изнеса от коритото на реката. Оставих ги да лежат и скимтят в студената нощ и тръгнах към вкъщи за кашон.

23 коментара:

  1. мъниците са имали късмет,че си минавал точно тогава оттам...хора като човека,който ги е изхвърлил ме карат да мразя хората като цяло,но хора като теб ми връщат надеждата (hug)

    ОтговорИзтриване
  2. Много се разчувствах! Поздравяваме те за това, което си направил.
    Аз за съжаление не мога да си взема кученце (имаме две), но ще разпространя блога ти.
    Пожелавам ти от сърце да ти се случват хубави неща!
    Късмет на мъниците!

    ОтговорИзтриване
  3. Динко,поклон пред теб.Успех с намирането на стопани.

    ОтговорИзтриване
  4. Браво! И аз се покланям пред постъпката ви! Упсех!

    ОтговорИзтриване
  5. браво, ти си добър човек!!

    ОтговорИзтриване
  6. Поклон на такива хора, като теб, ако ги имаше вповече, света щеше да е съвсем различен. Трогнах се историята на 6те окаяни мъника :)Ще разпространявам със всичка сила, Упех!

    ОтговорИзтриване
  7. Динко, адмирации! Ще направя каквото мога, ще потърся дом на малките кутренца сред мои познати, ще разпространя блога ти. За съжаление аз имам куче и живея в двустаен апартамент...няма как да си взема едно от тях, а искам и шестте.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, че има хора като теб !!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Трогателна история! Поклон пред хора като Динко! Искам само да попитам от кой град са кутретата и ако реша да си взема как ще се случи това ? Аз съм от гр. Русе

    ОтговорИзтриване
  10. Здрасти, кутретата са софиянци :-) Звънни ми и ще се разберем.

    ОтговорИзтриване
  11. Дано тези кученца открият любящи стопани! Браво Динко з асърцето и за смелостта!

    ОтговорИзтриване
  12. Eee, страхотна история, браво!
    Аз пък това , което можах да направя е да пратя съобщение на 200 човека във фейсбук и се надявам да има желаещи!

    ОтговорИзтриване
  13. Динко,ти си невероятен човек!Замислям се колко хора биха направили това,което си направил ти...за жалост са наистина малко! Надявам се да има повече хора като теб,с голямо сърце. Бъди жив и здрав и знай,чепостъпката ти ще бъде възнаградена.За съжаление нямам възможност да си взема кученце.

    ОтговорИзтриване
  14. динко,ти си наи-смелия и добар 4овек.много се радвам 4е има хора като тебе.аз много оби4ам ку4етата.съйалявам но аз няма как да си взема ку4енце.пожелажам ти да си жив и здрав и дано се осиновят

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти, че успя да ми вдъхнеш вяра, че все още има добри хора. Искрено ти желая всичко най-хубаво и дано кутретата да намерят добри стопани. :)

    ОтговорИзтриване
  16. strahotna istoria, chak me razplaka! napomnia mi za dnite, v koito se roveh po mazeta pri ostaveni koteta ili se opitvah da spasiavam padnali ot gnezdata im vrabcheta...
    bih si vzela edno ot tiah, no ne mi se iska da go zatvariam v apartament, a i po zial den niama nikoi vka6ti.. te sa bogestveni!
    i az sam razpratila saob6tenieto i dano niakoi si vzeme malko pale! no kakto vigdam te si namirat stopanin malko po-malko!
    neveroiatna postapka, radvam se , che ima o6te hora, koito ne se interesuvat samo ot sivoto egednevie!

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасна постъпка! Дано повече хора да постъпват така. :)))) да слушат сърцето си и да използват разума си в помощ на сърцето, много ми хареса тази твоя фраза :)))

    ОтговорИзтриване
  18. Браво за човешката постъпка, Динко! Трогнат съм и от това че си ги спасил, и от блога! Не мога да разбера що за малоумен идиот трябва да е този, който е изхвърлил така тези сладки създания. Много ми се иска да взема Мишо, обаче едва ли ще излеза на глава с майка ми по този въпрос. Дано бързо се намерят стопани!
    Още веднъж браво за това, което сте направили!

    ОтговорИзтриване
  19. много е тъжно, че има хора, които се отървават по жесток начин от животинките,за които не могат да се грижат. Може би и те на са им мислели лошото, но са се видели в безизходица. Страхотно е, че чрез твоята акция не само си спасил палетата и си им намерил нов дом, ами и че показа, че има начин и то по-лесен отколкото човек предполага и не се налага да ги изоставя навън.
    моите искрени поздравления

    ОтговорИзтриване
  20. Това да ти е за урок, да не се си хабиш енергията за загубата от материални неща..:)) Всеки път когато се увличаме прекалено много, се случват подобни чудеса, които ни връщат жаждата за любов. Историята е жестока, от онези които първо те разплакват, а после разтуптяват сърцето ти и те карат да подскачаш от щастие, заради добрия край!
    Весела

    ОтговорИзтриване
  21. Уауууу колко бързо дейста доброто ти дело...само за 1 ден и вече почти всички малки мишчици са осиновени!!!! Хора трябва да се поучим от начина по който Динко е постъпил и отделеното време за написването на тази очарователна история...и направата на този сайт! Вижте само какъв ефект има ....УНИКАЛНО Е!!! Когато човек направи нещо добро хората около него се поучават и отварят сърцето си за това уникално магическо влияние!!!Още веднъж БРАВО!

    ОтговорИзтриване
  22. В един склад за строителни материали в Пловдив се родиха 7 сладки кученца.Повечето са раздадени ,слава богу,едно беше прегазено???,едно спаси жалостивата ми шефка,за което шапка и свалям и му намери подслон.Останаха все пак още две кученца.Пловдив,бул.Брезовско шосе 145-не позволявайте да минават коли през тези сладки душички!Аз имам 3 котки!Надявам се всички кученца скоро да си имат истински стопани!!!Добро сърце и голяма душа имаш ти,Динко!!!поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Няма по-благодарно същество от куче, на което е помогнато в критичен за него момент.Даже и да смени в последствие стопанина си, то вечно ще обича спасителя си.Уверявам всички, че е страхотно да наблюдавате как живеят заедно куче и котка, но най-добре свикват ако едното от тях вземете като мъничко.

    ОтговорИзтриване